Historie

Sandvollan Teaterlag ble stifta i 1999. Det første året ble det ikke satt opp noe på scenen. Laget måtte prøve å finne ut hva det ville. Bodil Myhr var engasjert leder, og det ble brukt mye tid på forskjellige dramaleker og rollespill.

De fleste medlemmene var jenter i alderen 15-20 år. Gutter var mangelvare. Flere måtte derfor spille gutt på scenen da teaterlaget hadde sin alle første forestilling i mars 2000: ”Kofferdea” – original tittel ”Åfferdea” av Ebba Haslund.

I mai året etter viste teaterlaget ”Elskovdrikken” av Stig Bang, og fremdeles var det mange jenter som måtte spille gutt/mann. Men i 2002 slo mannfolka til i komedien ”Dr. Grues roterende tunge” av Terje Steinkjer og Erling Overholt. Etter en rolig sesong med mini-revy i 2003, satte laget opp Dario Fos ”Malar’n kjæm” i 2004.

Et stort og viktig steg tok teaterlaget i 2005 med ”Den glidtrende omvei”, selvlaget lokalrevy som slo godt an! Aktørene var enige om at ingenting kunne være artigere enn å framføre egenprodusert stoff og høre publikum hyle av latter.

Men det var også enighet om at uten andre skribenter enn oss selv, måtte vi ty til ferdigskrevet stoff året etter – komedien ”Hæærlig Konkurs” av Terje Steinkjer og Erling Overholt. Enda en komedie kom i 2007: Avery Hopwoods ”Piken i bilen” – en skikkelig svingdørsfarse! Der fikk aktørene jobbe med farten og timingen for alvor. For å få denne i havn, engasjerte teaterlaget Lars Bendik Austmo som instruktør.

Etter tre forestillinger i Sandvollan Samfunnshus, ble vi invitert til Mosvika for å vise ”Piken i Bilen” der. Det var første gang vi ble engasjert til å opptre ”utenbys”, og det var ikke lite forarbeid som måtte til. Kulissevegger ble skrudd ned og lempet på tilhenger sammen med senga, skapet og det viktige skjulestedet: kista.

I Mosvika ble alt montert på plass i Mosvang forsamlingshus, og da kvelden kom, var scenen forvandlet til Bettys flotte soverom. Alt var klart, og vi begynte å vente på publikum… Omsider kom det noen tuslende – kanskje 20-25 stykker – og ”Piken i bilen” ble vist som planlagt. Heldigvis hadde vi på forhånd avtalt med teaterlaget i Mosvika at vi skulle ha 5000 kroner i betaling, så vi gikk med overskudd uansett! J

Lysten på revy var stor, og etter hvert ble det skrevet nye tekster som i 2008 ble samlet i lokalrevyen ”Veit du ka?” Det ble stor suksess, og garantert det beste vi har vist så langt. To av innslagene –”Sikkerhetsdemonstrasjon” og ”Kukatalysatoren” –  ble etterpå vist på Snåsa da Scandix arrangerte fest med underholdning. ”Kukatalysatoren” – en monolog av og med Svein Gundersen – ble påmeldt til Revyfestivalen på Høylandet sommeren 2009.

Sandvollan Teaterlag har siden mars 2010 hatt gleden av å kunne presentere svenske buskiser som ” Der fekk du”, ”Krig og Kusma”, ”Mor til salgs” og ” Pang på pensjonatet”. Sandvollan Teaterlag har ved sine tidligere ledere Siri-Unn Sagen og Margrete Jensen innledet ett produktivt samarbeid med Krister Classon og hans sønn Lars Classon noe som har gitt teaterlaget rettigheter til oversettelse av deres manuser til trønderske forhold og dialekt.  Sandvollan Teaterlag har kunnet bjuda publikum på eksklusive norgespremierer av ”Mor til salgs” 9.mars 2013, ”Pang på pensjonatet” 8. mars 2014 og ” Camping i klaveret” 7.mars 2015. 5.mars 2016 var det klart for nok en norgespremiere på Sandvollan samfunnshus da med «Brennevin i kikkerten», denne gangen var det Kalle Garli som fikk ansvaret for regien. Våren 2017 var det stykket «to egg i høyhælte sko» som hadde fått tilslipp på scenen. Stykket var skrevet av vår gode svanske venn Krister, og det er Vegard Moen som hadde fått registolen. 

Innimellom alle disse svenske buskisene arrangerte teaterlaget våren 2012 en humorkveld hvor tittelen på sketsjene/revyinnslagene var «Det gir vi blanke i».